DE GETEKENDE HUID

Rudi van Danzig with Diagonaal


 

Maandag 20 januari 1997, 21.00 uur , Nederland 3

DE GETEKENDE HUID is een korte choreografie van Rudi van Dantzig, gemaakt op uitnodiging van theatergroep Diagonaal - een uniek Nederlands gezelschap waarin acteurs met een lichamelijke handicap samenwerken met niet-gehandicapte acteurs. En van de grote verdiensten van de theatergroep is haar eigenzinnige werkwijze met bewegingstheater. In de documentaire die voorafgaat aan de choreografie wordt het repetitieproces van DE GETEKENDE HUID gevolgd.

De choreografie van Rudi van Dantzig is gemaakt voor drie dansers/acteurs van Diagonaal en een gastdanser en bestaat uit twee delen. In het eerste deel lijken de dansers elkaar te ondersteunen om een heldere, evenwichtige situatie te creeren. Hun asymetrische lichamen, hun hulpstukken en de stem van een klein jongetje, dat boven zijn macht een aria zingt, zorgen voor een contrast, een vertekening van het beeld. In het tweede deel verandert de muziek de atmosfeer. De formele orde maakt plaats voor instabiliteit. Er wordt ruimte geschapen voor een dramatische vertelling over onderlinge strijd.

De acteurs hebben met de artistiek leider van Diagonaal, Joke Menssink, een methode ontwikkeld waarmee zij hun handicap hebben weten te analyseren. Deze methode gaat ervan uit dat iedere acteur die een handicap heeft een individuele, verborgen manier heeft gevonden om zich te manifesteren. De fragmenten van de repetities maken de kijker getuige van een onbevangen proces. Om in de woorden van Rudi van Dantzig te spreken:

"Van stukken die bijna altijd gebaseerd zijn op vorm van lichamelijke virtuositeit - het klassieke ballet - naar de haiku van de wereld van uiterste beperking, de lichamelijke handicap".

De regie van de documentaire-inleiding is in handen van cineaste Ine Schenkkan. Zij is als oud-danseres van Het Nederlands Ballet en Het Nationale Ballet door en door bekend met de visuele kwaliteit van dans en heeft als cineaste een scherp oog voor betekenisvolle details.

Regisseur Jellie Dekker over de adaptatie van DE GETEKENDE HUID: "Naar mijn idee is er in aanzet een choreografie ontstaan die zich erg mooi in beelden laat vangen. Er is veel interactie en partnerwerk; de dansers reageren voortdurend op elkaar".
De dekors en kostuums zijn ontworpen door de gastdanser Gertjan Evenhuis.

Choreografie: Rudi van Dantzig
Televisieregie choreografie: Jellie Dekker
Televisieregie documentaire: Ine Schenkkan
Productie: Iet Hagen
NPS/Theatergroep Diagonaal coproductie met steun van het Stimuleringsfonds voor Nederlandse Culturele Omroepproducties


Theatre Group Diagonaal
[
Who We Are] [Table of Contents] [Past Projects] [Current/Future Projects] [Contact Us]
Unlimited Arts Company
[
Who We Are] [Table of Contents] [Past Projects] [Current/Future Projects] [Contact Us]

HOME INDEX

sponsor

http://www.ruebarree.nu