"OVERLEVEN"

foto video versie 1999

 

In maart 1993 verschenen er in een aantal kranten en tijdschriften artikelen en recensies naar aaneiding van een nieuw productie van DIAGONAAL:" Overleven" of, zo men wil, "Over leven". De koppen: "Overleven in de armen van een sprookjesprins, theatergroep Diagonaal geeft meerwaarde aan handicap"; "Roelofje Mussche wint ook het theatergevecht"; "Mooi Theater over beademd leven" en " Madonna en ik, we komen nooit ergens onopvallend binnen"

"Overleven" ging op 19 maart in het haagse KORZO in premiere. Renee de Haan:

" Nederlands beroemdste poliopatiente Roelofje Mussche met haar eigen levensverhaal en haar eigen rolstoel op het toneel, dat is per dehnte een bezienswaardigheid. Dapper en levensgevaarhjk tegelijk. Want tussen een aangrijpend relaas en acceptabel theater zit een brede kloof, waar een gehandicapte actrice zo in kan tuimelen. Roelofje Mussche niet. Zij behoort tot het slag mensen dat deze voorstelling "Overleven" noemt en met volle inzet de titel waarmaakt. Als mens en als actrice".

Dirk Willem Rosie recenseert in het Dagblad Tubantia:

In valide theaterogen is Roelofjes wens om serieus genomen te worden veel te bescheiden. 'Overleven' is een hele mooie voorstelling. Die constatering komt eerder dan het feit dat hier een levensverhaal wordt verteld van een vrouw die zes jaar niet kon praten, s'nachts afhankelijk is van een beademihngs apparaat en door het leven zoeft in het jongste model rolstoel. (...) Het is echt even slikken, zoals Roelofje Mussche in de armen van Mathijs van Gennep en op de muziek van Madonna's 'Live to tell' haar verhaal vertelt. Een grote, erotische intimiteit en een wonderlijke gratie gaan er uit van deze roerende scene.

In het blad Furore van mei'93 geeft Willy Hilverda haar indrukken van dezelfde scene alsvolgt weer:

" Vlak voor de slotscene hgt het hoogtepunt van de voorstelling. Mussche heeft zich gehuld in 'Madonna'-outfit en op muziek van deze popster danst ze in de armen van "de sprookjseprins". Deze paar minuten zijn van een grote kracht en schoonheid. Het is prachtig om te zien met hoeveel tederheid Mathijs van Gennep het kwetsbare lichaam van zijn partner draagt. Een Lichaam dat op geen enkele manier voldoet aan de schoonheidsnormen van onze maatschappij, maar dat duidelijk een eigen zeggingskracht heeft. Op zo'n moment krijgt het credo van Diagonaal, handicap als theatrale kwaliteit, betekenis - "

Nog een laatste citaat, uit Dagblad Tubantia van 20 maart 1996:

" Het is duidelijk: Roelofje Mussche is actrice, ze wil rollen spelen. Rollen als gehandicapte vrouw natuurlijk. 'lk zou wel iets anders willen, maar dat kan niet. En dat geeft niet. Leg mij maar bij Medisch Centrum West in bed. Ja, waarom niet? Waarom moet een valide actrice dat doen - een gehandicapte kan dat veel beter".


Theatre Group Diagonaal
[
Who We Are] [Table of Contents] [Past Projects] [Current/Future Projects] [Contact Us]
Unlimited Arts Company
[
Who We Are] [Table of Contents] [Past Projects] [Current/Future Projects] [Contact Us]

HOME INDEX

sponsor

http://www.ruebarree.nu